Kraka Apartments
0%
Logo Kraka Hotel White
Book now
0

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Τοποθεσία

Λεωνίδιο

Το Λεωνίδιο (στα τσακώνικα «Αγιελίδι») εκτείνεται ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάρνωνα και στις ανατολικές ακτές του Μυρτώου πελάγους. Αποτελεί κωμόπολη της Αρκαδίας και πρωτεύουσα του δήμου Νότιας Κυνουρίας. Απέχει 93 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού Αρκαδίας, την Τρίπολη, και 210 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Παράλληλα είναι πρωτεύουσα της ευρύτερης περιοχής που είναι γνωστή με την ονομασία «Τσακωνιά», η οποία έλαβε το όνομα της από την τσακώνικη διάλεκτο που μιλούσαν οι κάτοικοί της.
Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό σπάνιας φυσικής ομορφιάς πάνω από τον οποίο δεσπόζει και ο γνωστός «Κοκκινόβραχος», ένας επιβλητικός κόκκινος βράχος που ενδείκνυται για πλήθος δραστηριοτήτων. Το Λεωνίδιο είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Δαφνώνα, που εκβάλλει στη θάλασσα του Μυρτώου και πλέον διαρρέεται από νερό μόνο κάποιες μέρες κατά τους χειμερινούς μήνες. Δύο χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης βρίσκεται ο παραθαλάσσιος οικισμός της Πλάκας, που αποτελεί το επίνειο του Λεωνιδίου. Δίπλα στο λιμάνι εκτείνεται και η παραλία του Λάκκου, μια πλατιά παραλία, καλυμμένη από βότσαλο, μήκους 2 χιλιομέτρων.

Ιστορία

Το Λεωνίδιο πήρε το όνομά του από το εκκλησάκι του Αγίου Λεωνίδα, που αναφερόταν ήδη από το 1293 σε χρυσόβουλο του Ανδρονίκου Β΄ του Παλαιολόγου. Η νέα πόλη δημιουργήθηκε το 1826 από τους κατοίκους του Πραστού- ορεινό χωριό της Αρκαδίας και πρώην πρωτεύουσα της Τσακωνιάς- όταν κατέφυγαν εκεί μετά την καταστροφή του χωριού τους από τον Ιμπραήμ.

Πολλοί χαρακτηρισμοί έχουν αποδοθεί στο Λεωνίδιο. Σύμφωνα με την παράδοση ο Κολοκοτρώνης χαρακτήρισε το χωριό ως «Σίγουρον τόπον», ενώ ο Παυσανίας ως «Διονύσου κήπον». Οι ίδιοι οι κάτοικοι του χωριού, οι Τσάκωνες, θεωρείται ότι είναι απόγονοι των Δωριέων της Λακωνίας, γεγονός που δικαιολογεί και τη χρήση της τσακώνικης διαλέκτου. Πρόκειται για μια διάλεκτο αρχαιοπρεπή, που παρουσιάζει αρκετές αποκλίσεις από τη σύγχρονη κοινή ελληνική και εκτιμάται ότι προέρχεται από τη δωρική διάλεκτο που μιλούσαν οι αρχαίοι κάτοικοι της Λακωνίας. Η ιδιαίτερη γεωμορφολογία του εδάφους δυσχέραινε για αρκετούς αιώνες την επαφή των Τσακώνων με άλλους πολιτισμούς, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται για καιρό οι πολιτισμικές και γλωσσολογικές προσμίξεις και να διατηρηθεί αυτή η ιδιαίτερη διάλεκτος ακέραια ως τις μέρες μας. Ακόμα και σήμερα απαντάμε δείγματα της τσακώνικης διαλέκτου σε πολλές πινακίδες του χωριού.

Αξιοθέατα

Αν αποφασίσει να επισκεφτεί κανείς το Λεωνίδιο, σίγουρα θα υπάρξουν πολλά μέρη εντός και εκτός του χωριού που θα μπορούσε να θαυμάσει.
Εκτός από τον επιβλητικό κοκκινόβραχο, το βουνό του Πάρνωνα, το λιμάνι της Πλάκας ή την παραλία του Λάκκου, που όλα μαζί συνθέτουν ένα εξαιρετικού κάλλους τοπίο, υπάρχουν ακόμα τα γραφικά σοκάκια, τα τοξωτά γεφύρια και τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά που παρέχουν στους επισκέπτες ευκαιρίες για περιπάτους αναψυχής και εξερεύνησης μέσα στο χωριό. Μέσα σε αυτόν τον παραδοσιακό οικισμό ξεχωρίζουν κάποια δείγματα θαυμάσιας αρχιτεκτονικής, στα οποία αξίζει να περιηγηθείτε, όπως είναι ο Πύργος Τσικαλιώτη και το αρχοντικό Τσούχλου.

Παράλληλα, υπάρχουν και μερικοί πολλοί ενδιαφέροντες κοντινοί προορισμοί που αξίζει να επισκεφτεί κανείς. Λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από το Λεωνίδιο βρίσκεται το παραθαλάσσιο χωριό των Πουλίθρων, όπου μπορεί κάποιος να κάνει το μπάνιο του και να χαλαρώσει τρώγοντας ψαράκια και άλλους μεζέδες στα παραθαλάσσια ταβερνάκια της περιοχής. Άλλες κοντινές οργανωμένες παραλίες είναι η παραλία της Σαμπατικής, το Τηγάνι, το Λιβάδι, το Ζαρίτσι. Ενώ αν κάποιος θέλει να κάνει το μπάνιο του σε κάποια μη οργανωμένη και πιο ήσυχη παραλία μέσα στο πράσινο, μπορεί να επισκεφτεί το Θιόπαυτο, την παραλία του Αϊ- Γιώργη ή του Κίσσακα.
Εκτός, όμως, από τους παραθαλάσσιους προορισμούς υπάρχουν και αρκετά ορεινά χωριά, ιδανικά για βόλτες μέσα στο δάσος και για καλό φαγητό. Σε κοντινή, λοιπόν, απόσταση από το Λεωνίδιο υπάρχουν τα χωριά Τσιτάλια, Πελετά, Πηγάδι, αλλά και το γραφικό χωριό Κοσμάς, γνωστό ως μπαλκόνι της Κυνουρίας, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1127 μέτρων.
Στον δρόμο για τον Κοσμά θα συναντήσετε τη μεγαλόπρεπη Μονή Ελώνης, αφιερωμένη στην Παναγία, να δεσπόζει χτισμένη πάνω στην απόκρημνη πλαγιά του Πάρνωνα, δίνοντας την εντύπωση στον επισκέπτη ότι είναι «σφηνωμένη» μέσα στον βράχο. Το μοναστήρι δέχεται επισκέπτες καθημερινά κατά της πρωινές ώρες. Άλλο ένα μοναστήρι της περιοχής που μπορείτε να επισκεφτείτε είναι η Μονή της Σίντζας, που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο. Το μοναστήρι είναι χτισμένο μέσα στην κόγχη των απόκρημνων βράχων, δίνοντας την αίσθηση ότι κρέμεται.

Δραστηριότητες

O επιβλητικός κοκκινόβραχος που δεσπόζει πάνω από το χωριό αποτελεί ιδανικό προορισμό για αναρριχητές από όλον τον κόσμο, προσφέροντας τους πολλές και διαφορετικές καλά οργανωμένες διαδρομές. Πράγματι το Λεωνίδιο αποτελεί έναν από τους διασημότερους αναρριχητικούς προορισμούς της Ευρώπης. Παράλληλα, καθώς είναι περιτριγυρισμένο από τις δασώσεις πλαγιές του Πάρνωνα και από τη θάλασσα του Μυρτώου Πελάγους, ενδείκνυται για πλήθος άλλων δραστηριοτήτων, όπως ορειβασία, πεζοπορία, ποδηλασία ή κολύμπι.
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιούνται στα γύρω χωριά πληθώρα πανηγυριών, ενώ τον μήνα Ιούλιο διεξάγεται στο Λεωνίδιο ένα τετραήμερο φεστιβάλ, το «Μελιτζάζ», κατά τη διάρκεια του οποίου στήνονται μικρές μουσικές σκηνές σε διάφορα σημεία της πόλης και μικρές ελληνικές-και όχι μόνο-μπάντες ταξιδεύουν τους περαστικούς με ρυθμούς και μουσικές από όλο τον κόσμο. Τέλος, στο τέλος κάθε καλοκαιριού πραγματοποιείται στην Πλάκα Λεωνιδίου η φημισμένη «Γιορτή της Μελιτζάνας», όπου οι παραγωγοί της γνωστής τσακώνικης μελιτζάνας στήνουν τους πάγκους τους, δημιουργούν ξεχωριστές συνταγές και μας συστήνουν τα προϊόντα τους μέσα σε ένα εορταστικό κλίμα με ζωντανή μουσική, χορό, φαγητό, ποτό και πολλή διασκέδαση.
Οι κάτοικοι του χωριού φροντίζουν να διατηρούν ζωντανά τα έθιμα και τις παραδόσεις τους μέσα στον χρόνο, μετατρέποντας τη γιορτή του Πάσχα σε μια εμπειρία ζωής για τους επισκέπτες. Το έθιμο με τα νερατζάκια και το έθιμο με τα αερόστατα κάνουν το Λεωνίδιο να ξεχωρίζει και το καθιστούν τον νούμερο έναν πασχαλινό προορισμό. Ειδικότερα, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, κατά την περιφορά του Επιταφίου, οι δρόμοι του Λεωνιδίου ευωδιάζουν από τις μυρωδιές των νερατζιών, μέσα στα οποία έχουν τοποθετηθεί μικρά κεριά που ακτινοβολούν και δημιουργούν μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα. Ακόμα περισσότερη, ωστόσο, εντύπωση προκαλούν τα εκατοντάδες αερόστατα που κατακλύζουν τον λεωνιδιώτικο ουρανό το βράδυ της Ανάστασης, αμέσως μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη». Πρόκειται για ένα φαντασμαγορικό θέαμα που αξίζει να το παρακολουθήσουν όλοι.

Γαστρονομία

Το Λεωνίδιο είναι διάσημο για τη γαστρονομία και τα τοπικά του προϊόντα. Άλλωστε δεν ονομάστηκε τυχαία από τον Παυσανία «Διονύσου κήπος». Ξακουστή είναι η τσακώνικη μελιτζάνα του, που αξιοποιείται σε πλήθος παρασκευών, από αλμυρές εώς γλυκές, όπως το γλυκό μελιτζανάκι. Εκτός, όμως, από τη μελιτζάνα, μια πληθώρα οπωροκηπευτικών προϊόντων παράγεται στα πολυάριθμα περιβόλια, ενώ το κλίμα της περιοχής ευνοεί και την καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων, όπως ελιές, πορτοκαλιές και λεμονιές.

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για έναν ευλογημένο τόπο με ιδιαίτερο γαστρονομικό ενδιαφέρον. Εκτός από τα ντόπια φρούτα και λαχανικά, αξίζει να γευτεί κανείς το ντόπιο κατσικίσιο τυρί και βούτυρο γάλακτος, τα χειροποίητα ζυμαρικά, τις παραδοσιακές πίτες, τα γλυκά του κουταλιού, το ντόπιο μέλι και κρασί, τα άγρια χόρτα, τα βότανα και τα μυρωδικά.

Όλα αυτά τα προϊόντα μπορεί να τα προμηθευτεί κάποιος από ντόπιους παραγωγούς ή να τα γευτεί σε παραδοσιακές συνταγές στα εστιατόρια της περιοχής.

+

Search Room

Required fields are followed by *

Μετάβαση στο περιεχόμενο